Commandantwoning Nieuwersluis

Locatie: Nieuwersluis
Opdrachtgever: particulier
Huidige fase: gereed
Projectgrootte: –
Bijzonderheden: fenomenale ligging aan de Vecht

Heden
Het woonhuis in de vorm van een herenhuis in neo-renaissancestijl is in 1878 gebouwd als directeurswoning. Het ligt bij de nabijgelegen pupillenschool van de voormalige Koning Willem III kazerne. Het is naar ontwerp van de Eerst Aanwezend Ingenieurs der Genie te Naarden L.J. Hielen en W.K.T. Egter uitgevoerd. Het evenwijdig aan de weg gelegen vrijstaande woonhuis met uitzicht op de rivier is gesitueerd op de oostelijke Vechtoever aan de noordzijde van het kazerneterrein.

Het woonhuis was op sobere wijze verbouwd tot twee wooneenheden en had veel achterstallig onderhoud. Bij de restauratie werd dit groot onderhoud gedaan. Panlatten, rachels, goten, dakbekleding, tegelwerk, metselwerk, stucwerk, schilderwerk en dergelijken werden vervangen, aangeheeld of aangebracht. Er werd waar mogelijk isolatie aangebracht, zoals op het dak. Op de zolderverdieping werden twee slaapkamers, een badkamer, een kastenkamer en een berging gerealiseerd. De lagere verdiepingen werden in oude pracht hersteld.

Naast restauratiewerk werd een nieuwe serre tegen de rechter zijgevel van het hoofdgebouw geplaatst. De serre werd ter vervanging van de houten veranda met lessenaarsdak gebouwd. Bovendien werd een losstaande garage aan de achterzijde van het pand gebouwd. Deze garage verving allerhande bouwsels, zoals een schuurtje, een carport, een blokhut en enige muurtjes. Zowel de serre als de garage zijn geheel in stijl gebouwd met het woonhuis.
Groenpartners verzorgde het fraaie ontwerp en de uitvoering van de tuin.