Historie Wintertuin Baarn

De kas of Wintertuin van het Cantonspark in Baarn is gebouwd in 1914-1915 in opdracht van de heer August Janssen. August Janssen was een Amsterdams koopman in koloniale waren die in Baarn de villa’s Peking, Java en Canton in bezit had. In dat laatste huis dat in 1793 door de heer Scherenberg in Chinese stijl gebouwd was, woonde hij. Hij liet het huis slopen en liet in 1910 op dezelfde plaats een geheel nieuwe villa bouwen. Aan de overzijde van de Javalaan liet hij door zijn tuinbaas J. Goossen het Cantonspark ontwerpen en aanleggen, met als pièce de resistance de Wintertuin (1914-1915). Ontwerper en bouwer was de firma G. Koelewijn, kassenbouwers uit Baarn. In 1918 kwam het park met de Wintertuin aan de Staat der Nederlanden, die het bestemde als botanische tuin voor de Rijksuniversiteit Utrecht.

In 1931 werd het oostelijk deel van de kas afgescheiden voor de huisvesting van tropische planten afkomstig van landhuis De Duno bij Doorwerth. Er is toen ook extra verwarming aangebracht. Vermoedelijk is toen ook de verwarmingskelder buiten het gebouw samen met de huidige keukenuitbouw aangebracht. In 1955 werd aan de noordzijde een extra uitbouw gebouwd in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Deze herbergt thans de ingang – een wijziging uit 1990-’91. De oorspronkelijke ingangen richtten zich alle op het park.

In de jaren ’80 werd het Cantonspark verlaten door de Universiteit en concentreerde deze de hortus in de Uithof. In 1987 werd het park voor één gulden overgedragen aan de gemeente Baarn, die er een openbaar park van maakte. De Wintertuin werd in 1990-1991 verbouwd en deels gerestaureerd. Nadien werd in de kas een galerie, de Sytsema galleries, gevestigd. De werkzaamheden waren ingrijpend van aard en behelsden grootscheeps houtherstel, vernieuwing van alle glas en een totale vernieuwing van de glaskap. Na de werkzaamheden is het onderhoud danig tekort geschoten zodat nu reeds weer een ingrijpende restauratie noodzakelijk is.

Geef een reactie