Historie oude Hortus Utrecht

Vanaf het begin van de achttiende eeuw bevindt de Hortus Botanicus zich tussen de Nieuwegracht en de Lange Nieuwstraat. In 1907-1908 bouwt men in de hortus nieuwe kassen van donker teakhout ter vervanging van de toen bestaande kassen. In de periode van vlak voor de tweede wereldoorlog beleefde de kassen hun hoogtijdagen met de beroemde Utrechtse hoogleraar plantenkunde Went (1863-1935).

 

Na de oorlog ‘verschoten de kassen van kleur’. De binnenzijde werd groen geschilderd en de buitenzijde wit. In de jaren ’70 werden de kassen ingrijpend verbouwd. Daarbij werden gevels deels vernieuwd en werden de daken van de gehandhaafde kassen vervangen door glas in aluminiumprofielen. Ook werden de kleine kassen afgebroken en vervangen door standaardkassen. Echt vervallen raakte de kassen na het vertrek van de Botanische tuinen naar de Uithof in de vroege jaren ’80.

Om de dreigende ondergang van het complex te voorkomen, heeft de directeur van het Universiteitsmuseum Hans Vlaardingerbroek in juli 2002 opdracht gegeven om een realistisch restauratieplan te maken. Een eerder plan was namelijk vanwege de te hoge kosten onhaalbaar gebleken.

Door medewerking van vele en met name de Gemeente Utrecht bleek het door ons voorbereide plan haalbaar. De werkzaamheden eerste fase werden in een turn-keyconstructie door de Grontmij uitgevoerd. De reconstructie van ‘Kas A’ werd later door ons direct aan de aannemer opgedragen en begeleid.