Historie Hoofdhuis Broekbergen

Buitenplaats Broekbergen, was van oorsprong ‘een hoffsteede met zijn heerenhuijzinge, koetshuis, wagenhuijs, stallinge, tuijnmanswooninge, schuur, duijvenhok en verder getimmerte met tuijn en moestuijn’. Zo staat het omschreven in het koopcontract (rapport Agandau d.d. december 2007) dat in 1743 werd opgemaakt voor Joseph Elias van der Muelen en Elisabeth Croes.

In 1753 bouwen de broers Adriaan Balthasar en Samuel van der Muelen ter plaatse van de hofstede een herenhuis. Tot 1874 blijft het in de familie, daarna volgt een openbare verkoop. Johannes Damen koopt Broekbergen en verhuurt het aan de zusters Benedictinessen. De zusters dopen het herenhuis om tot klooster met de naam ‘Arca Pacis’: Ark van de vrede.

De zusters lieten het klooster in 1879 uitbreiden met een kloostergang en een bijgebouw. In 1883 ontwierp de bekende architect A. Tepe een kapel met klokkentoren in neogotische stijl. De kapel van Tepe, moest in 1964 plaats maken voor de huidige kapel van J.A.A. Dresmé. De slanke, achtkantige klokkentoren is daarbij gespaard gebleven.
Doordat het aantal zusters terugliep, verruilden zij de buitenplaats in 1996 voor een ander onderkomen.

Het klooster werd 1997 tot 2008 gebruikt als therapiecentrum en is nu eigendom van de familie Den Boon die het geheel wil restaureren en aanpassen.

Geef een reactie