Ridderhofstad Gunterstein Breukelen

Locatie: Breukelen
Opdrachtgever: Stichting Ridderhofstad Gunterstein
Huidige fase: uitgevoerd
Projectgrootte: Restauratie 2010-2011 ongeveer EUR 1.000.000
Bijzonderheden: langdurige betrokkenheid

Historie: meer

Onze visie
In 1996-1997 werd de veelbesproken restauratie van de Gobelinzaal uitgevoerd. Deze ‘Grote Zaal’ van het huis is zoals de naam doet vermoeden, voorzien van wandtapijten. Deze werden aan het einde van de 17e eeuw geweven door David van der Gught uit Delft. Bij deze restauratie werden de wandtapijten gerestaureerd en werd ook de originele 17e-eeuwse schouw in haar oorspronkelijke staat teruggebracht. Een heel belangrijk onderdeel van de restauratie was de reconstructie van het plafond dat werd voorzien van een schildering door kunstenaar Huub Kurvers.

In 1999 werd het eerste Tienjarenonderhoudsplan voor Gunterstein geschreven. De onderhoudswerken per jaar werden grotendeels volgens dit plan en latere BRIM-onderhoudsplannen uitgevoerd. Ondanks de vrij goede constructieve staat van de casco van het Grote huis (hoofdgebouw) en de Bouwhuizen van de Ridderhofstad Gunterstein, was een restauratie en upgrade van het interieur hoognodig.

Uitvoering
In het kader van de Restauratieregeling RRWR 2008 werd in 2010-2011 een restauratie van het interieur uitgevoerd. Daarbij is een enorme schat aan informatie over de oudere afwerkingen van het huis naar voren gekomen. Deze informatie is gebruikt bij het maken van keuzen voor de nieuwe afwerkingen. Meest in het oog springend is het herstel van de afwerking van de geschilderde marmerschildering in de alcoofkamer.

Voor de werkzaamheden werden kleuronderzoeken uitgevoerd om de oorspronkelijke kleuren bloot te leggen. Diverse zuilen, een kroonlijst en een haard zijn met behulp van het kleuronderzoek opnieuw gemarmerd. Behangen werden gekozen naar analogie van teruggevonden stukken oud. Natuurlijk werden ook de vloer en het plafond niet overgeslagen. Na de Gobelinzaal kregen ook de voorkamer en de alcoofkamer hun oorspronkelijke glorie terug.


Geef een reactie