Bloklaan Loenen aan de Vecht

Locatie: Loenen aan de Vecht
Opdrachtgever: particulier
Huidige fase: uitgevoerd
Projectgrootte: –
Bijzonderheden: uitbreiding woning

De aan het water gelegen Brugwachterswoning is in 1933 gebouwd in de vorm van een klein landhuis in Gooise landhuisstijl op een L-vormig grondplan, naar ontwerp van de architect F. van Laren.

Het huis gesitueerd op de oostelijke Vechtoever ten noorden van de brug. De benedenverdieping ofwel het souterrain ligt aan het water, de bovenverdieping ligt op straatniveau.

De woning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde. Wat betreft de hoofdvorm, de detaillering van het exterieur en het materiaalgebruik. Het is een gaaf voorbeeld van een brugwachterswoning.

In het woonhuis werd de indeling minimaal veranderd. De badkamer werd nieuw ontworpen, de trap kreeg een andere wending. De woning werd aan de oostzijde uitgebreid, waardoor een ruime kamer kon worden toegevoegd. Met een terughoudende ontwerpstijl, de verdiepte ligging, en een groen dak is de werkkamer onopvallend naast de brugwachterwoning geplaatst. Alleen aan de noordzijde heeft de uitbreiding een expressief gezicht gekregen.
Door de verzorgde detaillering, past de uitbreiding met haar moderne vormen goed bij het bestaande gebouw, dat hierdoor veel grotere gebruiksmogelijkheden kreeg.